8 Aralık 2006 Cuma

Blogger Okur/Yazar Kılavuzu

Blog Nedir?

Blog, web sitesi yapmanın teknik zorluklarıyla cebelleşmeden online günlük tutmanın en kolay ve popüler yolu. Sunduğu kolaylıklar dolayısıyla yazı yazmayı bilen herkesin bir web sayfası sahibi olmasını sağlıyor. Bu nedenle de son dönemde popülerliği hayli artmış durumda. Blog yazarak önemli paralar kazanan insanlardan söz ediliyor. Bunun dışında dergiciliğe oranla daha geniş bir kitleye seslenme olanağına da sahip bir yöntem. Blog'da en son eklenen yazı en üstte görünecek biçimde ana sayfada belirli sayıda metin listelenir, diğer metinlere de arşiv bağlantıları kullanılarak erişilebilir.

Blogger

Blogger, blog konusunda öncü niteliğe sahip servislerden bir tanesi. Bu kılavuzda yazılanlar, Blogger için geçerlidir.

Gmail

Blogger, yeni alt yapısında gmail sahipleri tarafından kolay kullanmayı sağlayacak biçimde tasarlanmış. Blogger'da bir blog sahibi olmak ya da bir blog'da yazar olabilmek için gmail hesabına sahip olmak gerekiyor. Eğer bir Gmail hesabınız yoksa ve edinmek istiyorsanız, bu kılavuzu size ulaştıran kişiye ulaşıp ondan sizin için bir Gmail davetiyesi göndermesini isteyebilirsiniz.

Blogger (Google) Hesabı Açmak

Blogger hesabı açmak oldukça kolay. Kısaca özetleyecek olursak, öncelikle Blogger ana sayfasında aşağıdaki bir resmi görünün bölümde üzerinde "Create Your Blog Now" yazan oka tıklamalısınız.

Bu linke tıklandığında ekrana, Google hesabı açmak için gerekli bilgileri doldurmanız gereken bir form gelecektir. Bu formu gerekli bilgileri sağlayarak doldurmalısınız.

Sırasıyla mevcut bir e-posta adresinizi, iki kez şifrenizi, Blogger'da görünmesini istediğiniz ismi ve bozulmuş karakterlerle yazılmış harflarden oluşan diziyi ilgili kutulara yazıp, yanında "I accept the Terms of Service" yazan kutuyu tiklemeniz gerekiyor. Bu son adımda Google hesabı açmak için Google'ın size sunduğu bütün koşul ve kuralları kabul etmiş oluyorsunuz. Bunların hepsini yaptıktan sonra üzerinde "Continue" yazan oka tıklayarak devam edin.

Eğer kendiniz için bir blog kurmayı amaçlamıyorsanız bundan sonraki adımları tamamlamanıza gerek yoktur. Bu aşamada bir Blogger hesabına sahip olursunuz. Bu Blogger hesabıyla mevcut bloglara yorum yazabilir ya da yazar olabilirsiniz.

Eğer kendi blogunuzu kurmak istiyorsanız, ikinci adımda gelecek forma bir blog başlığı ve bir adres girmeniz gerekmektedir. Başlık dilediğiniz bir şey olabilir, ancak adres için gireceğiniz ifade boşluk ve Türkçe karakter içermemeli ve "-", "/", vb. karakterlerle başlamamalıdır.

Bu formu doldurup alttaki "Continue" okuna bastığınızda kuracağınız blogun nasıl görüneceğiyle ilgili bir seçim yapmanız istenir. Bu adımda yaptığınız seçimi daha sonra değiştirebilirsiniz. Burada seçilen şablona daha sonra eklemeler yapılabileceği gibi bazı öğeler çıkartılabilir de.

Bu aşamayı da tamamlayıp "Continue" okuna bastığınızda ekrana aşağıdaki gibi bir kutlama sayfası gelecektir.


Bundan sonra "Start Posting" okuna tıklayarak hemen bir şeyler yazmaya başlayabilirsiniz.

Giriş

Blogger sayfasının sağ üst kısmında bulunan giriş bölümü kullanılarak Blogger'a giriş yapılabilir. Blogger eski alt yapısından yeni altyapısına geçmekte olduğundan burada iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan "New Blogger" olanını seçmeniz gerekmektedir.

Seçim yapıldıktan sonra ekran değişecek ve aşağıdaki biçimi alacaktır.

Bu ekranda kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek "Dashboard"a giriş yapabilirsiniz.

Dashboard

Blogger'da ilk tanışılması gereken sayfa "Dashboard" sayfası. Aşağıda bir örneği görünen bu sayfa kişinin bloglarının genel bir görünümünü veriyor. Bu sayfadan her bir blogla ilgili ayar sayfalarına gidilebildiği gibi, yeni metin gönderme sayfasına da gidilebilir.


Yeni metin göndermek

Blogger'da yeni metin postalamak için birden çok yöntem var. Bunlardan biri Dashboard'da metin eklemek istediğiniz blogla ilgili bölümde bulunan "New Post" bağlantısına tıklamak. Diğeri, -yine- Dashboard'da bulunan "Posts" bağlantısına tıklayarak yeni açılan sayfanın sol üst köşesindeki "Create" ya da "New Post" bağlantılarından birisine tıklamak (aşağıda sayfanın bu bölümü görülmektedir).

Üçüncü yöntemeyse blogun web sitesinden ulaşılabilir. Eğer gmail ya da Blogger hesabınıza giriş yapmışsanız blog'un web sitesinde gezinirken sağ üstte aşağıdaki gibi linkler bulunacaktır.

Bu linklerden "New Post"a tıklayarak yeni bir metin oluşturmak için Blogger editör sayfasına ulaşabilirsiniz.

Editör Sayfası

Blogger editör sayfasının görünümü aşağıdaki gibidir. Bu bölümde bu sayfanın (editörün) kullanımıyla ilgili temel noktalara değinmeye çalışacağız.

Title

Bu kısım girilecek metnin başlığının yazılacağı kısımdır. Buraya yazılan metne "Kalın" (Bold), "İtalik" (Italic) gibi formatlama yapmak olanaklı değildir. Sayfada metnin en üstünde görünür ve arşivde metnin görünen kısmını oluşturur. Bu bölümün doldurulması zorunlu değildir. Bu kısım doldurulmadığında metnin başlığı olarak ilk birkaç sözcüğü rasgele olarak arşiv kısmında görünecektir.

Text Area

Ortada bulunan büyük metin kutusu, metnin gövdesinin girileceği bölümdür. Buraya girilecek metin üzerinde MS Word'dekine benzer formatlamalar yapılabilir. Bu formatlama seçenekleri yukarıdaki resimde de görülmektedir. Soldan sağa doğru sıralayacak olursak:

  • Metnin fontu değiştirilebilir.
  • Metnin font büyüklüğü değiştirilebilir.
  • Metin kalın (bold) olarak işaretlenebilir.
  • Metin italik (italic) olark işaretlenebilir.
  • Metnin rengi değiştirilebilir.
  • Metne bir hyperlink eklenebilir (bu sayede başka bir web sitesine bağlantı verilebilir).
  • Metin sola dayalı biçimde gösterilebilir (hiçbir şey seçilmemişse otomatik olarak bu seçenek aktiftir).
  • Metin ortalanabilir.
  • Metin sağa dayalı biçimde gösterilebilir.
  • Metin sayfaya tam oturacak biçimde (justify) formatlanabilir.
  • Seçili metin sıralı liste (1, 2, 3, vb.) biçiminde gösterilebilir.
  • Seçili metin sırasız liste biçiminde gösterilebilir.
  • Seçili metin blok olarak tırnak işaretlerinin arasına alınıp alıntı olduğu gösterilebilir.
  • İngilizce için dil kontrolü yapılabilir.
  • Resim dosyası eklenebilir.
  • Seçili metne yapılmış bütün formatlama kaldırılabilir.

MS Word'ün sağladığı temel olanakların pek çoğu bu editörde de sağlanmaktadır. Resim dosyalarının eklenmesi ile ilgili işlevde bugün itibariyle giderilmemiş sorunlar olsa da, yayınlanmak istenen metnin istenen biçimde formatlanabilmesi için pek çok araç sunulmaktadır.

Firefox tarayıcısını (Internet Explorer'a alternatif bir tarayıcı (browser)) kullananlar, bu alana bir MS Word dosyası içinden metin kopyaladıklarında o MS Word dosyası içindeki metin formatları aynen korunur.

Post Options

Yazarın eklenen metinle ilgili bazı seçenekleri değiştirme şansı da vardır. Formun alt bölümünde bulunan "Post Options" linkine tıklandığında bu seçenekler görünür hale gelir. Girilecek metne okuyucu yorumu eklenmesine izin verip vermemek buradan seçilebilir ("Reader Comments"). Burada yapılabilecek diğer bir şey de girilen metnin hangi tarihi taşımasının istendiğidir. "Post time and date" bölümünde metnin tarihi ve saati girilebilir (genellikle daha önce yazılmış ancak girilememiş metinlerin girişinde kullanılır, ileri tarihli metin girmek olanaklıdır, ileri tarihli metinler anında gösterilirler, metnin gösterilmesi için girilen tarihin gelmesi beklenmez).

Label

Editör sayfasındaki formun alt kısmında bulunan "Labels for this post" bölümü kullanılarak metne bazı etiketler, kategoriler, vb. eklenebilir. Bu, blogdaki metinlerin belirli bir düzenlilik içerisinde görünmesini sağlayacaktır. Burada "Show All" bağlantısına tıklandığında o blogda o güne kadar kullanılmış bütün labellar görüntülenecektir. Görüntülenen bu labellara tıklanarak da labellar metne eklenebilir.

Label, başlıktan şu anlamda farklıdır: bir futbol takımının bir maçıyla ilgili yazdığınız bir yazıya, diyelim, "Livorno-Ancona" diye bir başlık verebilirsiniz. Bu, metnin en sütünde, onu niteleyen metin olarak görünecektir. Ancak bu metni, "Futbol", "Livorno", "Ancona" gibi labellara ekleyerek bu konularla ilgili metinleri görüntülemek isteyen okurun onu görmesini sağlayabilirsiniz.

Yorum yazmak

Blogger bloglarında okuyucuların da metinle ilgili yorum yapmalarını sağlayan bir fonksiyon vardır. Bunu kullanmak için blog sayfasında yorum girilmek istenen metnin hemen altında bulunan ilgili bağlantıya tıklamak gerekmektedir. Bu bağlantı aşağı yukarı şöyle görünmektedir:

Burada "Yorum" yazan bölüme tıklandığında, Blogger yorum yazmak için ilgili arayüze yönlendirir. Bu arayüz şöyle görünür:

Burada en üstteki metin kutusu yorumun yazılacağı bölümdür. Burada istenirse HTML etiketleri kullanılabilir (eğer bu konuda bilginiz yoksa önemsemeyin). Metinle ilgili yorum girildikten sonra altta görülebiliecek biçimi bozulmuş harflerden oluşan dizinin hemen altındaki kutucuğa girilmesi gerekir. (Buradaki amaç bu yorum fonksiyonunun scriptler kullanılarak otomatik olarak doldurularak sitenin işlemez hale gelmesini engellemektir. Harflerin de biraz yamultulmuş olmasının nedeni budur.)

Bundan sonra yorum sahibi olarak bir kimlik seçmeniz istenir ("Choose an identity"). Eğer bir Google/Blogger hesabınız varsa kullanıcı adı ("Username") ve şifre ("Password") kutucuklarını doldurarak yorumunuzu Gmail kullanıcı adınızla görünecek biçimde yapabilirsiniz. Eğer Google/Blogger hesabınız yoksa geriye iki seçenek daha kalır: "Other" ve "Anonymus". "Other" seçildiğinde alttaki kutucuklar şöyle görünür:

Bu kutucuklara ad ("Name") ve varsa web sitenizin adresini ("Your Web Page") girebilirsiniz. "Anonymus" seçildiğindeyse alttaki kutucuklar kaybolur ve yorum size ait bir bilgi olmaksızın gönderilir.

Bu alanları doldurup doldurmamak size kalmış. Eğer bu alanlardan hiçbirine bir şey yazılmazsa, yorum anonim yorum olarak gönderilecektir.

Gönderilen yorumlar hemen sitede görünmeyebilir. Bu durumda blog sahibi gönderilen yorumları yayınlanmadan önce görmek istiyordur. Eğer sitenin yazarlarından değilseniz yorumunuz ancak blog sahibi onay verdikten sonra yayınlanacaktır. Burada da amaç, bu fonksiyonun kötüye kullanımını engellemektir.

Arama yapmak

Blogger'daki bir blog'da arama yapabilmek için blog sayfasının sol üstünde bulunan kutucuğu kullanabilirsiniz.

Bu kutucuğa aramak istediğiniz anahtar sözcükleri girip "Search Blog" butonuna bastığınızda arama başlayacaktır. Bu işlev bütün Blogger bloglarında burada bulunmaz, ancak genellikle böyledir. Diğer bazı bloglarda sol ya da sağ taraftaki bir menüde arama özelliği bulunabilir, ya da hiç arama özelliği bulunmayabilir.

0 yorum: